7 maart 2008

Nokia Morph




Boetseren we over een paar jaar allemaal ons eigen mobieltje? Wel als het aan Nokia ligt. De Finse fabrikant lanceert deze week Morph - een concept dat volgens Nokia ‘illustratief is voor de nieuwe generatie mobiele toestellen: flexibel en elastisch’. Met dit concept kan de gebruiker zijn mobiel op allerlei totaal verschillende manieren vormgeven. Morph is een nanotechnologische toepassing die gezamenlijk is ontwikkeld met universiteit van Cambridge (Verenigd Koninkrijk). De nieuwste functies die met nanotechnologie mogelijk worden, komen erin naar voren, dat wil zeggen: flexibele materialen, doorzichtige elektronische onderdelen en zelfreinigende oppervlakken.

De introductie van Morph vindt plaats op de expositie “Design and the Elastic Mind”, van 24 februari tot en met 12 mei in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, de techniek wordt op de website gepresenteerd. Ook bij Nokia is er uitgebreide informatie te vinden.
Volgens Tapani Ryhänen, directeur van het NRC-laboratorium in Cambridge gaat het om een toepassing op het raakvlak van kunst en wetenschap: “De door ons ontwikkelde technieken zouden ooit vertaald kunnen worden naar nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen en functioneren van mobiele toestellen.’

Elementen van Morph zouden over zeven jaar geïntegreerd kunnen worden in mobiele toestellen, in eerste instantie alleen bij de duurste modellen . Maar nanotechnologie kan ook leiden tot goedkopere oplossingen en dan kunnen complexe functionaliteiten geïntegreerd worden voor een zeer lage prijs.

Geen opmerkingen: